Uiteraard bent u nieuwsgierig naar de levensduur van een carwrap, hoelang deze goed blijft en hoelang deze blijft zitten.
Helaas is hier niet zomaar 1-2-3 een duidelijk antwoord op te geven omdat dit van vele factoren afhankelijk is.
In dit artikel proberen wij u uit te leggen hoe wij werken en wat u dan kunt verwachten qua levensduur en duurzaamheid van uw gewrapte auto.
Soorten wrapfolie
De levensduur van een carwrap is natuurlijk afhankelijk van de soort wrapfolie die op de auto geplakt is.
Niet alleen het merk, maar ook de foliesoort. Matte folie heeft een andere manier van ouder worden dan glanzende folie bijvoorbeeld.
En carbon folie of geborsteld staat look wrapfolie gaat anders om met de tijd dan bijvoorbeeld standaard folie.
Zelfs de kleuren zijn verschillend. Hoe meer pigment erin zit (en zelfs welke kleur pigment) bepaald ook weer de levensduur van de wrapfolie.
En dan zijn er ook weer heel veel merken wrapfolie en sommige merken hebben onderling ook weer verschillen.
Wij werken alleen maar met topmerken wrapfolie. Dus niet een 4D, 5D of andere fancy benoemde wrapfolies. Maar enkel en alleen maar folies dat een goede reputatie opgebouwd hebben in de wrapwereld.
Denk daarbij onder andere aan 3M, Avery, Inozetek, PWF, KMPF en dergelijke.
Ook zit er verschil in de kleuren die gebruikt worden. Zo zijn oranje, rode en gele kleuren véél gevoeliger voor invloeden van de zon.
De UV van het zonlicht tast altijd wel kleuren aan, maar de bovenstaande kleuren zijn simpelweg vatbaarder daardoor.
Daardoor zal deze folie wat sneller verkleuren.
Maar door het gebruik van A-merken folie gaat dit nog steeds zeer langzaam en duurt het jaren voordat het zichtbaar gaat worden.
Manier van monteren
Wrapfolie monteren is vakwerk. Echt vakwerk.
Men moet de ondergrond goed voorbereiden, in een geconditioneerde omgeving werken en de monteur moet precies weten hoe hij of zij moet omgaan met de folie.
En dat is per merk zelfs verschillend.
Een goede wrapper weet door ervaring en constante bijscholing precies hoe de folie waar hij of zij op dat moment mee aan het werk is, behandeld moet worden en hoe deze geplakt en gevormd moet worden zodat deze nu en later goed blijft zitten.
De ene folie moet gestretched worden voor montage en een ander merk juist weer niet.
Door een wrap te laten monteren door een ervaren monteur weet u in ieder geval zeker dat deze volgens de richtlijnen van de foliefabrikant zal gebeuren.
Daarnaast zijn er diverse specialistische gereedschappen om wrapfolie op de meest lastige plekjes tóch goed aan te kunnen drukken. Lang niet iedereen heeft deze tools ter beschikking, maar men kan simpelweg aan een wrap zien of deze tools er wel waren ten tijde van de montage.
Denk daarbij onder andere aan knifeless tape, diverse soorten rakels, vilts, monkeystrips en dergelijke.
Het monteren van een wrap kost ook tijd. En echt niet een beetje tijd. Het is simpelweg een secuur werkje dat concentratie én tijd nodig heeft.
Snel werken om iets sneller af te hebben, is vragen om problemen.
Wij nemen echt de tijd voor een wrap opdracht. Kijken welke tools we nodig hebben, welke aanpak een bepaalde folie en ondergrond nodig hebben en gaan dan aan de slag. Rustig aan op een zekere, constante methode.
Is fijner voor ons, en zeker ook fijner voor u.
Ondergrond en montagelocatie
Uiteraard is de ondergrond waarop gewrapped gaat worden extreem belangrijk.
Immers is dat ons ‘canvas’ waarop we ons werk kunnen doen.
Zie het als een schilder. Ook al is deze schilder nog zo goed, die kan nooit goed schilderwerk afleveren op slechte kozijnen.
Zo is het ook met het wrappen. De ondergrond moet simpelweg van een goede, stabiele kwaliteit zijn.
Als er lak aan het afbladderen is, is daar ook niet overheen te wrappen. De oorzaak moet eerst opgelost zijn, de ondergrond strak en vervolgens kunnen wij aan de slag met het plakken van de wrapfolie.
En dan is er ook nog de plaklocatie. Wrapfolie plakt het best en mooist onder bepaalde specifieke condities en temperaturen.
Binnen onze werkplaats proberen we deze condities te waarborgen door airco’s, verwarmingen en met bepaalde luchtstromen zodat stofdeeltjes niet zomaar neer kunnen slaan.
De vloeren zijn voorzien van een anti-statische coating, de verlichting is aangepast op de aard van de werkzaamheden en de muziek is heerlijk.
Dit alles zorgt ervoor dat we een wrap zo goed mogelijk en onder de meest gunstige omstandigheden kunnen plakken.
Wrapfolie moet onderhouden worden
Wanneer we klaar zijn met wrappen en u heeft uw auto opgehaald bent u superblij natuurlijk.
Maar let wel, een wrap moet wel bijgehouden worden.
Wij hebben namelijk alle stappen voor u doorlopen om de wrap er zo goed mogelijk op te krijgen. Nu is het aan u om deze wrap zo te houden.
Indien u hier regelmatig aandacht aan besteed is het niet uitzonderlijk dat uw auto er na zelfs 8 jaar nog steeds geweldig uitziet.
Het is niet lastig om uw gewrapte auto netjes te houden en in tip-top conditie te houden gelukkig hoor.
We hebben op deze pagina een uitvoerig artikel geschreven hoe u het beste een wrap kunt onderhouden.