Carwrapping|

Onderhouden van een gewrapte auto

Proficiat! U heeft een gewrapte auto. Supermooi natuurlijk. 
Maar hoe houdt u deze wrap in een zo mooi mogelijke staat en conditie?

Wrapfolie is een dun laagje kunststof dat op uw auto is gezet. Deze folie heeft bepaalde eigenschappen.
Nu is het zo dat bijna alle merken en zelfs typen auto wrapfolie andere eigenschappen hebben. Ze verschillen allemaal wel iets. Maar hieronder leggen wij u uit hoe u de meeste folies het beste kunt onderhouden. Mooi kunt houden, schoon kunt maken en dergelijke.

Het wassen en schoonhouden

Een goed gemonteerde wrap met A-merk wrapfolie hoort door de wasstraat te kunnen.
Maar….. een wasstraat is toch een flinke tik voor de folie en deze zal na verloop van tijd toch dingen gaan vertonen waaraan te herkennen is dat de folie niet echt blij is geworden van de wasstraat.

Daarom is ons advies: Het mag door de wasstraat, maar zo min mogelijk. We begrijpen dat het lekker snel en handig is. Maar een wasstraat kan simpelweg geen rekening houden met de nét iets andere eigenschappen dat wrapfolie heeft natuurlijk. En daarnaast worden er vaak middelen gebruikt om uw lak lekker te laten shinen. Maar heeft u matte of satijnglanzende folie op de auto zitten, zal op den duur dit effect gaan verdwijnen.

Wat dan?

Eigenlijk is een handwas altijd het beste. Dit kan zonder hogedrukspuit, als het even mogelijk is.
Een hoge drukspuit kan en mag wel, maar hou er dan rekening mee dat u de spuitlans nooit dichter dan 40cm van de wrapfolie vandaan houdt.
En spuit altijd van de naden en kieren vandaan. Op die manier heeft u de minste kans op schade.

Beter is natuurlijk zonder hogedruk.
Verder mag u nooit met ontvetters en producten die oplosmiddelen en/of alcohol bevatten op de wrapfolie komen (tenzij het hoogglans wrap is, maar matte en satijnglanzende wrapfolies…. nooit doen!)
Gebruik gewoon autoshampoo die er te verkrijgen is van diverse merken.
Als u de keuze heeft, dan een product die een pH waarde heeft tussen de 3 en 11.

Ga lekker de auto met de hand wassen, vervolgens de shampoo goed afspoelen, droogmaken en klaar.

Onderhoudsproducten

Als u bij ons een wrap laat zetten, kunnen wij op verzoek ook de wrap beschermen met een speciale coatinglaag. Dit kan met een zachte, tijdelijke coating. Of met een middel-harde coating die ongeveer 1 jaar goed blijft.
Bij gespecialiseerde poetsbedrijven kunt u zelfs meerjarige ceramische coatings laten aanbrengen, maar dat is een ander verhaal.

Indien de wrap is voorzien van een coatinglaag van ons zal het vuil, de vliegjes en dergelijke niet goed kunnen hechten. Dus wast u deze er makkelijk weer vanaf.
Uiteraard slijt deze laag na iedere wasbeurt een beetje en het is daarom aan te raden om deze laag regelmatig te (laten) vernieuwen. Bij de zachte coating is dat na ongeveer 12 wasbeurten, en bij de middelharde coating is dat na ongeveer 45 wasbeurten nodig.

Doordat er deze coating op zit, is onderhoud veel makkelijker. Zoals gezegd zal vuil minder goed hechten. Maar deze speciale wrapcoating zorgt er ook voor dat de folie zelf in goede conditie blijft. Flexibeler zeg maar, waardoor de folie veel minder snel zal ‘uitdrogen’ door UV invloeden en dus veel beter blijven zitten op de ondergrond.

Heeft u zo’n coating niet? Geen nood.

Ook zonder coatinglaag is het goed mogelijk om de wrap lang mooi te houden.
Er zijn gelukkig vele soorten wrap onderhoudsproducten op de markt. Denk daarbij aan merken zoals Meguiars, Chemical Guys, IGlym, Petzoldt en nog veel meer bedrijven.
Die hebben producten om vervuilingen weg te halen, de folie weer ‘zacht’ te maken, te beschermen en dergelijke.
Let wel dat u producten gebruikt die bij uw soort wrap hoort. Dus een product voor glanzende wrapfolie niet gebruiken op matte wrapfolie.
Deze producten zijn te gebruiken als uw wrap géén coating van ons ontvangen heeft, of juist wél. Beiden is mogelijk.

Wrapfolie repareren

Wist u dat kleine krasjes meestal uit wrapfolie te krijgen is?
Hoe matter de folie, hoe makkelijker dit te doen is.

Door het toevoegen van warmte (met bv een föhn) is het mogelijk om de folie weer een beetje te laten regenereren en daardoor kunnen kleine krasjes en veegjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Wees wel voorzichtig, want teveel warmte of op bepaalde plekken waar veel spanning in de folie zit, kan de schade groter worden.

Laat u gerust informeren bij ons in de showroom naar de diverse mogelijkheden.

Patchen en opnieuw wrappen

Is de schade groter, dan is het soms mogelijk om er een soort van patch overheen te zetten. Dit is wel iets dat altijd zichtbaar is, maar is vaak beter dan het niet te repareren.
Is de schade te groot? Dan kan meestal het deel waar de schade zit, in z’n geheel opnieuw gewrapped worden.

Echter is er in dat geval altijd kans op kleurverschil. Immers nieuwe folie is superstrak van kleur, en de oude folie die al op de auto zit, kan al iets verkleurd zijn door UV en dergelijke.
Meestal valt het niet op, maar de kans is altijd aanwezig dat het verschil zichtbaar zal zijn.

Daarnaast moet u ook precies weten wat voor merk en type folie er op de auto gebruikt is.
Het zwart van Avery is namelijk anders zwart dan die van 3M. En zo geldt dat voor alle kleuren en alle merken. Daarom is het heel belangrijk om te weten welke folie op uw auto precies gebruikt is.

Comments are closed.

Door ziekte moeten wij onze bereikbaarheid aanpassen en zijn we de komende periode alleen via mail bereikbaar. We zijn enkel op afspraak geopend.

X